Античен Несебър – Световно наследство ЮНЕСКО

Почивка на море

Ако желаете да се разходите по калдъръмената главна улица, напомняща миналото, на юг от тук, само на няколко километра от Къща за гости Акварей, се намира античният град Несебър. Той е уникален със своя блясък и разположение – остров, свързан със сушата само с тясна ивица земя и в непосредствена близост до най-големия черноморски курорт – Слънчев Бряг.

Nesebar view from the air

Това е една от най-посещаваните дестинации и морски курорти по черноморието.  Тук има изобилие от исторически сгради, които стават причина Несебър да бъде включен в списъка на Световното наследство от ЮНЕСКО през 1983. Градът се слави със своята антична история. Големият брой църкви е доказателсвто за това.

Ancient city of Nesebar

Несебър е смятан за един от градовете с най-голям брой църкви на глава от населението. Построени по времето на византийско, българско или османското владичество на града, църквите на Несебър представляват богатото архитектурно наследство на Православния свят и показват постепенното развитие от раннохристиянски базилики до средновековния кръстокуполони църкви. Някои от най-внушителните са: Църквата “Св. София” или Стара митрополия, Базиликата на Св. Богородица Елеуса, църквата “Йоан Кръстител”, църквата “Свети Стефан или Новата митрополия, църквата “Св. Теодор” (13 век), църквата  “Св. Параскева”, църквата “Св. Архангели Михаил и Гавраил”, църквата “Христос Пантократор” и много други.

Ancient city of Nesebar - old church

Друг емблематичен обект, остатък от турско време, е древната Вятърна мелница. Тя е разположена на входа на Стария град и е едно от местата, които придават на Несебър неговия незабравим облик.

Ancient Nesebar, the windmill

Tags: , ,